Protez göz bir diğer adıyla takma göz; cerrahi müdahaleler ile gözü alınmış ya da doğuştan gözü olmayan hastalar için estetik görünüm amaçla uygulanan protezlerdir. Protez gözün görme yetisine katkısı mevcut değildir.
Protez göz hazırlanma süreci nasıldır?
Protez gözün hazırlanması için öncelikle göz yuvasının kalıbı alınır ve devamında birkaç gün kadar kısa bir süre içerisinde hazır olur. Ardından protez göz son halini alması için birkaç kez daha randevulu protez uygulamasına gerek olabilmektedir.
Protez göz nasıl takılır?
Protez gözün takılması için öncelikli olarak göz yuvası proteze hazırlanmalıdır. Bu aşamada göz yerine bir bilye yerleştirilmektedir. Ardından birkaç hafta kadar sürebilecek bir zaman diliminden sonra protez göz için göz yuvasının kalıbı alınarak protez hazırlanmaktadır. Son aşamada ise; protez göz, göz yuvasına yerleştirilerek protezin duruşuna bakılarak üzerinde son rötuşlar yapılmaktadır.
Protez göz takıp çıkarılması nasıl gerçekleştirilir?
Protez göz istenildiğinde oldukça rahat bir şekilde takılıp çıkarılabilir özelliğe sahiptir. Ancak protez gözün ayda bir kez olmak üzere temizlik için çıkarılması gereklidir. Hastanın alt ve üst kapağı protezi, göz yuvasında tutmaktadır. Protez çıkarılacağı zaman el hijyenine özen gösterilmesi gerekmektedir. Aksi durumda göz yuvasında iritasyon meydana gelebilir.
Protez göz iki şekilde çıkarılmaktadır.
- El ile çıkarma;
- Hasta alt göz kapağını işaret parmağıyla aşağı doğru çekmeli, yukarıya bakmalı ve parmağını kulağına doğru hafifçe kaydırmalıdır.
- Ardından protez göz kapağının üstüne gelmiş haldeyken boşta kalan el ile hafifçe protez tutularak göz yuvasından çıkarılır.
- Vantuz ile çıkarma;
- Hasta bir eliyle göz kapaklarını açmalı. Diğer eliyle vantuzun ağız kısmını protezin üzerine dokundurmalı ve içi hava dolu bombeli kısmını sıkıp bırakmalıdır. Böylece vantuz proteze yapışmış durumda olur.
- Ardından bir eliyle alt göz kapağını aşağıya doğru çekmelidir. Diğer eliyle vantuzu tutup önce protezin alt kısmını dışarıya çıkaracak şekilde protez göz yuvasından çıkarılır.
Protezin takılması iki şekilde gerçekleştirilir.
- El ile takma;
- Hasta bir elinin işaret parmağıyla üst göz kapağını yukarıya doğru kaldırmalı. Diğer eliyle protezin üst tarafını göz kapağının içine yerleştirmelidir.
- Ardından üst göz kapağını bırakmalı ve aynı eliyle alt göz kapağını aşağıya doğru hafifçe çekmelidir. Diğer eliyle protezi göz yuvasına yerleştirilir.
- Vantuz ile takma;
- Hasta vantuzun ağız kısmını protezin üzerine dokundurmalı ve içi hava dolu bombeli kısmını sıkıp bırakmalıdır. Böylece vantuz proteze yapışmış halde olacaktır. Bir elinin işaret parmağıyla üst göz kapağını yukarıya doğru kaldırmalıdır. Diğer eliyle protezin üst tarafını göz kapağını içine vantuz yardımıyla yerleştirir.
- Ardından üst göz kapağını aşağıya doğru hafifçe çekmelidir. Vantuzla tutulmakta olunan protez göz yuvasına oturduğu zaman alt göz kapağı bırakılmalı ve vantuzun protezi bırakması için vantuzun bombeli kısmı tekrar sıkılmalıdır.